FAQ

Hoe krijg ik mijn login en wachtwoord?
Heel eenvoudig, door ons te bellen op het nummer 02/548.78.20. Wij stellen U dan drie vragen om U te identificeren. Als Uw drie antwoorden juist zijn, krijgt U onmiddellijk Uw login en wachtwoord. Let op! Voor U ons belt, neemt U best Uw aansprakelijkheidsverzekeringsdossier bij de hand.

Welke waarborg moet ik kiezen?
Voor de professionele BA-verzekering dient de verzekeringsnemer zelf de waarborg te bepalen waarvoor hij wenst verzekerd te zijn. Houd er evenwel rekening mee dat de minimale waarborgsom die door de wet vereist is 1.100.000€ bedraagt.

Als ik mijn activiteiten niet beperk tot welbepaalde verzekeringstakken, moet ik dan bijkomende verzekeringen afsluiten?
Ja. U moet zich verzekeren voor alle takken waarin U actief bent. U moet dus de bijkomende transportverzekering afsluiten voor verzekeringen die de aansprakelijkheid dekken van zee-, rivier- en luchttransporteurs, alsook hun vaartuigen (cascoverzekering). Ook voor diamantverzekeringen is een uitbreiding noodzakelijk. De uitbreiding diamant geldt niet voor juweliers-edelsmeden en wordt gratis toegekend, maar U dient bijzondere preventiemaatregelen te treffen. De uitbreiding transport wordt verleend mits betaling van een bijkomende premie, die berekend wordt op basis van de inlichtingen die U ons verstrekt. Als Uw omzetbedrag voor deze zee- en luchtvaartverzekeringen evenwel niet hoger ligt dan 620 € per jaar, bedraagt de bijkomende premie 25 € exclusief taksen.

Is de burgerlijke aansprakelijkheid uitbating gedekt?
Niet automatisch, maar als het aantal personen in dienst niet hoger is dan vijftien, kunt U een bijkomende verzekering afsluiten tegen zeer voordelige voorwaarden. Raadpleeg onze tarieven.

Hoe wordt mijn premie berekend?
Op basis van Uw omzetcijfer. Aan het begin van het jaar betaalt U een voorlopige premie. Het volgende jaar wordt U verzocht Uw omzetcijfer voor het verzekeringsjaar aan te geven. Vervolgens berekenen wij de definitieve premie. We wijzen erop dat U Uw omzetcijfer via internet kunt melden.

Welk omzetcijfer moet worden aangegeven voor de berekening van de verzekeringspremie?
De omzet van de activiteiten die gedekt worden door Uw verzekeringspolis. Concreet gaat het hier om de sommen die U ontvangen hebt als vergoeding voor Uw activiteiten als verzekeringstussenpersoon (commissies, erelonen), in verband met verbruikskredieten, hypothecaire leningen, leasingcontracten, evenals de erelonen of vergoedingen die U ontvangen hebt voor de uitoefening van mandaten voor rekening van verzekeraars (samenwerkingsovereenkomsten). Maak het uzelf makkelijk, geef Uw omzetcijfer door via internet

Hoe kan ik mijn omzetcijfer dat als basis wordt genomen voor de berekening van mijn premie, via internet doorgeven?
Geef Uw login en wachtwoord in, klik op "Ga naar klantgegevens" en vervolgens op "Contracten". Kies het aansprakelijkheidsverzekeringscontract en klik op de knop "Aangifte".

Hoe kan ik via internet mijn persoonlijke gegevens raadplegen en wijzigen?
Geef Uw login en wachtwoord in, klik op "Ga naar klantgegevens" en vervolgens op "Identiteit". Als U bepaalde gegevens wilt veranderen, klikt U op de knop "Wijzigen". Op het scherm verschijnt dan een formulier met de gegevens die kunnen worden gewijzigd.

Hoe kan ik via internet de gegevens van mijn contracten raadplegen en een wijziging aanvragen van mijn waarborg?
Geef Uw login en wachtwoord in, klik op "Ga naar klantgegevens" en vervolgens op "Contracten". Kies het contract dat U wilt inkijken. Wanneer U een wijziging van de waarborg wilt aanvragen, klikt U op "Wijzigen".

Wat moet ik doen in geval van schade?
Neem tegenover Uw klanten een zo neutraal mogelijke houding aan. Doe geen verklaringen en geef geen informatie. Zeg gewoon dat U de schade bij ons zult aangeven, en doe dit onder voorbehoud en zonder enige nadelige erkening aan te gaan.

Wanneer moet ik een schadegeval aangeven?
Wacht niet tot Uw klanten een klacht indienen. Breng ons op de hoogte van elke ernstige dreiging dat Uw aansprakelijkheid zal worden ingeroepen. Zodra een schriftelijke klacht tegen U wordt ingediend, moet U de schade schriftelijk bij ons aangeven binnen een termijn van vijftien dagen. Wanneer U gedagvaard wordt, moet de dagvaarding aan ons worden bezorgd binnen de acht dagen na haar betekening, feestdagen inbegrepen.

Hoe moet ik een schadegeval aangeven?
Aangezien elk schadegeval anders is, hebben wij geen schadeaangifteformulier. Stuur ons een brief met een gedetailleerde beschrijving van de feiten. Voeg hierbij de stukken die verband houden met het schadegeval (productiedossier en dossier met betrekking tot de schade van Uw klanten). Dit zal de behandeling van Uw dossier versnellen.

Omvat de BA-verzekering ook een rechtsbijstandsverzekering?
Neen, maar omdat wij de leiding hebben over het proces, staan wij op onze kosten in voor Uw verdediging indien Uw aansprakelijkheid wordt ingeroepen.

Kan ik mijn advocaat vrij kiezen?
Neen, in geval van een proces duiden wij een van onze gebruikelijke advocaten aan. Zij zijn in deze materie gespecialiseerd en beschikken over de nodige ervaring, die Uw eigen advocaat mogelijk niet bezit.

Wie moet een polis BA bankagent sluiten?
Personen die een bankagentschap voeren op grond van een exclusieve agentenovereenkomst die zij met een bank hebben gesloten. Als U kredietbemiddelaar bent (consumentenkrediet en hypothecair krediet), is het niet nodig een contract af te sluiten. Deze polis is evenmin nodig voor de plaatsing van de producten van takken 21 en 23 die verzekeringen zijn. Indien U bij ons reeds een polis BA verzekeringstussenpersoon heeft aangegaan, bent U voor deze laatste twee activiteiten al gedekt.

Hoe wordt de premie berekend voor de polis BA bankagenten?
Uw premie wordt berekend op grond van het aantal personen die in Uw bankagentschap werken. Dit zijn de bedrijfsleider, de aangestelden, de organen en actieve vennoten en de meewerkende echtgenoot. Om het aantal personen dat in Uw bankagentschap is tewerkgesteld te bepalen, werken wij met een verrekening naar het aantal voltijdsen. Wanneer er bijvoorbeeld vier personen in het bedrijf voltijds zijn tewerkgesteld die elk de helft van hun tijd aan de verzekeringsactiviteit besteden en de andere helft aan de bankactiviteit, zal de premie berekend worden op twee personen.

Hoe nagaan tot welke verzekerings takken u toegelaten bent om deze uit te oefenen ?
1) Ga op de website van de FSMA 2) Klik vervolgens op « Zoeken op lijsten en waarschuwingen » of http://www.fsma.be/nl/Supervision/finbem/Maatschappijen.aspx 3) Voer uw naam in.